Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desetitisíce uprchlíků se vrací na několikadenní návštěvu do Sýrie

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Ankara - Desítky tisíc Syřanů, kteří uprchli před občanskou válkou ve své zemi do Turecka, se dočasně vracejí domů, aby oslavili jeden z největších muslimských svátků. Informuje o tom agentura AFP.

Do Turecka podle AFP od vypuknutí konfliktu v roce 2011 uprchly asi tři miliony Syřanů. Velká většina žije ve velkých městech spíše než v táborech.

Turecké úřady v jižní provincii Kilis hraničící se Sýrií zavedly zvláštní systém, podle něhož se Syřané mohou dočasně vrátit domů kvůli svátku oběti (arabsky Eid al-Adha) a poté se opět vrátit do Turecka.

Po odeslání údajů na speciální internetovou stránku a registraci mohou až do středy 30. srpna opustit turecké území přes hraniční bránu Oncupinar, vrátit se pak musí do 15. října.

Fotograf AFP mluví o tom, že v pondělí bylo možné u této brány vidět dlouhé fronty tvořené syrskými rodinami s plně naloženými kufry, které chtějí stihnout začátek muslimského svátku. Místní turecký představitel, který si nepřál být jmenován, řekl, že od 15. srpna, kdy bylo cestování povoleno, překročilo hranice více než 40 tisíc Syřanů, denně to jsou asi 4 tisíce lisí.

Někteří používají slunečníky k ochraně před nemilosrdným odpoledním sluncem, malé děti spí ve stínu na kobercích, když jejich rodiče vyřizují formality, popisuje AFP.

Syřani se vrací například do měst Al-Bab i Džarabulus, oblastí nedaleko turecké hranice, odkud už byli v rámci operace Štít Eufratu extremisté z Islámského státu vyhnáni. Turecké státní zprávy uvádějí, že život ve městech se postupně vrací k normálu, školy se opět připravují na otevření a dochází tu také k obnově komunálních služeb.

Turecko už letos podobné cesty Syřanům dovolilo, dočasně se vrátili domů kvůli svátku Eid al-Fitr, který následuje po svatém půstu v měsíci Ramadánu, dodává AFP.

Témata:  Sýrie uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy