Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Barmy prchají tisíce muslimských Rohingů. Hraniční řeka 20 těl žen a dětí

Bangladéš
Bangladéš
Foto: CNN

Dháka - Od pátku uprchlo před násilím z Barmy do Bangladéše již 27 400 muslimských Rohingů a dalších asi 20.000 osob čeká na hranici mezi oběma státy. Bangladéš se přílivu běženců brání.

Aktuální násilnosti a útěk civilistů do Bangladéše vyvolaly minulý týden páteční koordinované útoky muslimských povstalců na desítky policejních stanovišť v barmském Arakanském státě a následné střety mezi rebely a příslušníky bezpečnostních sil, které si vyžádaly nejméně 117 mrtvých. Barma z této oblasti evakuovala tisíce buddhistů.

Ve středu zahnali bangladéšští pohraničníci zpět 366 Rohingů, kteří se do země pokusili dostat přes hraniční řeku na malých dřevěných lodích.

Už ve středu voda vyplavila na břeh těla dvou žen a dvou dětí, jejichž loď se převrátila poté, co na ni pohraničníci stříleli. Dnes se na břehu našla těla dalších 11 dětí a devíti žen z etnika Rohingů.

V Bangladéši žije více než 400.000 rohingských uprchlíků, kteří od 90. let utekli z Barmy. Dháka prohlašuje, že víc běženců již přijmout nezvládne, a žádá OSN, aby vyvinula tlak na barmské úřady ohledně zacházení s Rohingy.

Témata:  Barma Bangladéš uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy