Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz už předem prohrál?Téměř dvě třetiny Němců čekají v duelu vítězství Merkelové

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Parlamentní volby v Německu se uskuteční 24. září a v neděli 3. září se v televizní debatě střetne kancléřka Angela Merkelové (CDU) s šéfem sociálních demokratů (SPD) Martinem Schulzem. Téměř dvě třetiny Němců jsou přesvědčeny o tom, že Merkelový vyjde z duelu lépe.

Ukazuje to průzkum veřejného mínění pro televizi ARD. Přesvědčení, že se Merkelové bude v duelu dařit lépe, vyjádřilo 64 procent dotázaných. Naproti tomu Schulze jako favorita debaty vidí jen 17 procent lidí.

Problematickým poznatkem pro jedenašedesátiletého politika může být především to, že vítězství Merkelové očekává i 48 procent příznivců jeho vlastní strany, její porážku jen 35 procent přívrženců sociální demokracie.

Německá kancléřka je favoritkou v očích příznivců všech stran, které mají šanci dostat se v zářijových volbách do Spolkového sněmu. Její převahu dokonce očekává i 59 procent příznivců Alternativy pro Německo (u Schulze 12 procent), tedy protiimigrační a protiislámské strany, která Merkelovou nemilosrdně kritizuje kvůli její uprchlické politice.

Jako favoritka šla do debaty Merkelová i před parlamentními volbami v roce 2013, kdy její převahu očekávalo 48 procent Němců, zatímco vítězství jejího vyzývatele Peera Steinbrücka (SPD) procent 26.

Témata:  Angela Merkelová Martin Schulz volby v Německu

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:57

Ukrajina zničila ruské vojenské velitelství v okupovaném Luhansku britskými střelami

Při úderu proti ruské armádě, který v sobotu zasáhl vojenské velitelství v okupovaném městě Luhansk, Ukrajinci použili britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy