reklama

"V současné době probíhá příprava komplexní rekonstrukce ambasády," napsalo tiskové oddělení českého ministerstva zahraničí.

Podle informací ČTK návrh počítá s tím, že by se s přípravou mělo začít příští rok. Vedle nových kanceláří mají vzniknout i rezidence velvyslance a byty pro zaměstnance, kterých má být nově více než 30. Zatímco v době studené války na ambasádě ve východní části Berlína působilo mezi 350 a 500 pracovníky, dnes jich je mnohonásobně méně, a část budovy tak zeje prázdnotou.

Celkový vzhled stavby má i po rekonstrukci zůstat zachován. Budova ležící v samém centru Berlína na prestižní adrese Wilhelmstrasse 44 je typickou představitelkou architektonického brutalismu, který je výraznou devizou řady staveb architektonického páru Věry a Vladimíra Machoninových.

Komplexní rekonstrukce by měla přijít na zhruba 550 milionů korun, dalších přes 50 milionů si vyžádají náklady na pronájem prostor, které budou diplomaté i další zaměstnanci úřadu potřebovat během rekonstrukce budovy. Celkové náklady by se i s dvacetiprocentní rezervou, s níž návrh počítá, mohly vyšplhat na zhruba 727 milionů korun.