Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová chce být moderátorkou televizní talkshow

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Reprofoto

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová vyjevila zvláštní přání. V rozhovoru pro deník Rheinische Post přiznala, že by si chtěla vyzkoušet moderování televizní talkshow.

Merkelová to přiznala krátce před ostře očekávaným televizním duelem mezi ní a Martinem Schulzem (SPD), který proběhne už tuto neděli. V osobním dotazníku, který západoněmecký list nechal vyplnit křesťanskodemokratickou političku, Merkelová musela vyplnit i kolonku "Co bych si ráda dopřála".

"Kromě svého úřadu spolkové kancléřky jednou moderovat diskusní pořad," napsala dlouholetá šéfka německé vlády, označovaná často za nejmocnější ženu světa.

Deník se Merkelové rovněž tázal, zda se při přípravě na předvolební duel se sociálnědemokratickým vyzývatelem dívá na starší předvolební debaty. "Vůbec nemám čas si znovu prohlížet všechny televizní duely. To si raději něco ještě jednou přečtu," dodala.

Merkelová také hájila své trvání na pouze jednom předvolebním televizním duelu. Poukázala přitom na skutečnost, že německý spolkový kancléř není volen přímo. S ohledem na menší strany by proto mělo být zaostření na pouhé dva politiky v televizní kampani spíše výjimkou. Vyzývatel Schulz se chtěl s Merkelovou utkat několikrát v debatách volnějšího charakteru za účasti publika, německá kancléřka naopak trvala na jediné debatě pevně daného formátu a bez přítomnosti diváků.

Nedělní debatu by mohlo sledovat přes 15 milionů lidí. Odvysílá ji v 20:15 v přímém přenosu dvojice veřejnoprávních stanic - ARD a ZDF - i soukromých televizí - SAT.1 a RTL. Volby do Spolkového sněmu, v nichž jsou kancléřčini konzervativci jasnými favority, se uskuteční 24. září.

Témata:  Angela Merkelová volby v Německu Martin Schulz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy