Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci zadrželi další Němce, Merkelová zvažuje přehodnocení politiky

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Ankara - Turecká policie zadržela další dva německé občany, kteří podle Berlína ve vazbě skončili z politických důvodů. Německo-turecké vztahy jsou napjaté kvůli více než desítce Němců, kteří jsou podle německé vlády v Turecku nespravedlivě zadržováni.

Německá kancléřka Angela Merkelová po zadržení dalších dvou Němců podle agentury DPA zvažuje zostření politiky vůči Ankaře. Oba německé občany v Turecku zadrželi již ve čtvrtek, řekla dnes novinářům mluvčí německé diplomacie Maria Adebahrová. 

Zástupci německého generálního konzulátu v Izmiru zatím se zadržovanými Němci mluvit nemohli, uvedla Adebahrová. "Snažíme se zjistit, z čeho jsou obviněni," řekla. "Musíme předpokládat, že to je politické obvinění, podezření z terorismu, jako v jiných případech," dodala mluvčí.

Po aktuálním zadržení se počet Němců v turecké vazbě zvýšil na 55. Dvanáct z nich je zadržováno z důvodů, které německé úřady považují za politické. Mezi těmito zadržovanými je mimo jiné dopisovatel deníku Die Welt Deniz Yücel, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za "německého agenta", nebo ochránce lidských práv Peter Steudtner. 

Takové zadržování nemá "v drtivé většině případů žádné opodstatnění", řekla dnes Merkelová v Norimberku na sněmu středního stavu. "A proto v tom musíme i odhodlaně reagovat," dodala kancléřka.

Dodala, že spolková vláda "možná dál přehodnotit" svou politiku vůči Turecku. Merkelová rovněž potvrdila, že Berlín hodlá blokovat jednání o rozšíření celní unie mezi EU a Tureckem. Kancléřka také ostře kritizovala prezidenta Erdogana. Podle ní není možné, aby Němce tureckého původu vyzýval k tomu, aby nevolili Křesťanskodemokratickou unii (CDU), Sociálnědemokratickou stranu Německa (SPD), ani Zelené, jak nedávno učinil. 

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert dnes prohlásil, že Berlín od Turecka očekává propuštění německých občanů, "kteří jsou ve vazbě v Turecku z neospravedlnitelných důvodů".

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy