Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soul chce sáhnout k účinnějším raketám, Trump není proti

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul/Washington - Severokorejský vývoj raket a jaderných zbraní vyvolává obavy Jižní Koreje. Soul zvažuje revizi dohody, kterou se dobrovolně zavázal nevyvíjet střely s doletem větším než 800 kilometrů.

Jihokorejský prezident Mun Če-in se již dohodl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na revizi dohody. Bílý dům dodal, že Trump už také vyslovil předběžný souhlas Soulu, aby si mohl za miliony dolarů nakoupit americké vojenské vybavení.

Jižní Korea v roce 2001 přistoupila k Systému kontroly raketových technologií (MTCR), což je neformální dohoda 35 států, která chce bránit šíření balistických raket a střel s plochou dráhou letu. Podle revize z roku 2012 se Soul vzdal vývoje střel, které unesou náklad těžší než 500 kilogramů a které dokážou doletět více než 800 kilometrů.

Jižní Korea k nově požadované úpravě ujednání sdělila, že chce zvýšit dosavadní omezení nákladu.

Témata:  Jižní Korea Donald Trump Severní Korea

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy