Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sáhneme i po jaderných zbraních, bude-li to při obraně Japonska třeba, tvrdí Američané

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington/Tokio/Moskva - Spojené státy jsou připraveny dostát svým závazkům bránit Japonsko, a to i za použití jaderných zbraní. K testu vodíkové bomby, který dnes provedla Severní Korea, přicházejí reakce také z Ruska či Francie.

Stanovisko USA sdělil Tokiu poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Herbert McMaster, uvedla agentura Reuters. Japonsko má s USA uzavřenou spojeneckou smlouvu, ve které Spojené státy ostrovní zemi zaručují ochranu. Washington v minulosti poskytl Tokiu opakovaná ujištění, že na případný útok na Japonsko mohou USA odpovědět i jadernými zbraněmi.

Organizace pro kontrolu úplného zákazu jaderných zkoušek (CTBTO) zaznamenala "nezvyklou seizmickou událost" v té části KLDR, kde země v minulosti prováděla jaderné testy. Čas, kdy byly tato událost zaznamenána, se shoduje s měřením seizmologických stanic v Číně, Jižní Koreji a USA. KLDR sama potvrdila, že v poledne místního času (v 5:30 SELČ) provedla test vodíkové bomby.

V prohlášení ruského ministerstva zahraničí se uvádí, že severokorejské vedení akcemi, jejichž smyslem je narušit globální trend nešíření jaderných zbraní, závažným způsobem ohrožuje mír a bezpečnost na Korejském poloostrově a v celé oblasti.

Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Leonid Sluckij test podle agentury Interfax označil sice za hrubé porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, ale řekl zároveň, že Pchjongjang je ke svým činům vyprovokován Spojeným státy a Jižní Koreou. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že jedinou cestou, jak zbavit Korejský poloostrov hrozby jaderných zbraní, je diplomacie.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval svět, aby na krok KLDR "zareagoval co nejdůrazněji". Test označil za "novou provokaci" a považuje za nezbytné přimět KLDR vrátit se k dialogu a vzdát se jaderného programu.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně USA Japonsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy