Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský prezident mluvil na summitu BRICS jen o obchodu, o KLDR a testu vodíkové bomby nepadlo ani slovo

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sia-men (Čína) - Kvůli dnešnímu severokorejskému nukleárnímu testu se pozornost opět obrací k Číně. Prezident Si Ťin-pching ale během projevu na fóru zemí BRICS neřekl na adresu KLDR vůbec nic. Zato hovořil o liberalizaci obchodu a otevření světové ekonomiky.

Prezident Si hovořil o situaci ve světě zhruba 50 minut, pokusný severokorejský jaderný výbuch ale vůbec nekomentoval.

Si se v projevu zaměřil na stav světového hospodářství, které označil za stále ne zcela zdravé. Uvedl, že ekonomická globalizace čelí novým nejistotám, což je výzva především pro rozvojové a nově industrializované státy, ačkoli tyto země vykazují silný hospodářský růst.

Pokud jde o problémy, se kterými se chudý svět musí vyrovnat, čínský prezident zmínil nedostatečnou výživu obyvatel, kdy 700 milionů lidí trpí hladem a konflikty, které nutí obyvatele k nucené migraci.

Očekává se, že o Severní Koreji bude Si hovořit na bilaterálním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které se uskuteční na okraj třídenního summitu. DPA ale poznamenala, že Si jako hostitel setkání jistě nebude chtít, aby korejská krize vrcholnou schůzku zastínila.

Témata:  Si Ťin-pching 1 BRICS Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy