Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelci před 10 lety zničili v operací Ovocný sad jaderný reaktor v Sýrii

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Letadla Izraele již dvakrát v minulosti dokázala zničit budovaná jaderná zařízení v okolních zemích. Po likvidaci iráckého reaktoru Osirak těsně před navážkou paliva v červnu 1981 se jednalo o zničení budovaného jaderného reaktoru na východě Sýrie 6. září 2007, který pomáhali Syřanům stavět Severokorejci.

V posledních letech panují obavy z jaderného programu komunistické Severní Koreje, Izrael i přes dohodu světových mocností s Íránem z roku 2015 o omezení jeho jaderného programu stále vidí v jaderných aktivitách Teheránu možné ohrožení.

Vztahy mezi Severní Koreou a Sýrií se zlepšily po návštěvě severokorejského premiéra v Sýrii před první válkou v Zálivu. Během pohřbu exprezidenta Háfize Asada v červnu 2000 se jeho syn a nástupce Bašár Asad setkal s delegací KLDR. Právě v té době se začalo tajně jednat o výstavbě syrského jaderného reaktoru podobného severokorejskému Jongbjonu. Dohoda měla být podepsána v červenci 2002 údajně i s finanční účastí Íránu (prý za dvě miliardy dolarů).

Spekulace o syrském jaderném programu i o zapojení KLDR a Íránu do něj pak potvrdily až informace íránského generála Revolučních gard Alí Rézy Askarího, který v únoru 2007 uprchl na Západ.

Izraelská tajná služba Mossad poté dostala v červenci 2007 jistotu prostřednictvím "hacknutého" laptopu jednoho syrského úředníka v Londýně, kde se našly důkazy o existenci reaktoru u města Dajr az-Zaur, korespondence s činiteli z KLDR a fotografie z místa.

Fakta byla jasná: Sýrie buduje tajně jaderný reaktor v poušti poblíž hranice s Tureckem a asi 160 kilometrů od Iráku. Definitivní potvrzení údajně přinesla v srpnu 2007 zvláštní izraelská jednotka Sajeret Matkal, která přistála v noci na místě a přivezla odtud mimo jiné radioaktivní vzorky.

Úder v rámci operace Ovocný sad byl připraven na noc z 5. září na 6. září 2007.

Okolo 22:00 hodiny místního času odstartovalo ze základny Ramat David jižně od Haify deset stíhacích letadel F-15. Tři letouny se po chvíli vrátily a další se asi po půlhodině obrátily k Sýrii. Zde pomocí laseru a elektronického rušícího signálu deaktivovaly radar v Tall Abuádu a po dalších 18 minutách zničily pomocí střel vzduch-země AGM-65 Maverick a půltunových bomb jaderný reaktor u města Dajr az-Zaur v komplexu Kibár.

Sýrie budování reaktoru nikdy oficiálně nepřiznala, podle prezidenta Bašára Asada útočili Izraelci na "nepoužívaný vojenský objekt". Existenci jaderného reaktoru potvrdily v dubnu 2008 USA s tím, že byl jen několik týdnů před dokončením.

Likvidace syrského jaderného zařízení z roku 2007 se podobala izraelskému zničení iráckého jaderného reaktoru v Osiraku v červnu 1981. Tehdy byl útok všeobecně odsouzen, a to i ze strany USA. O téměř deset let později, v době první války v Perském zálivu, během které ostřeloval Irák raketami Scud (bez jaderných hlavic) židovský stát i sousední Saúdskou Arábii, děkovala Izraeli řada osobností za deset let staré zastavení iráckého jaderného programu.

Témata:  Izrael Sýrie Severní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy