Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jako kancléřka a její ministr: V debatě si Schulz s Merkelovou takřka notovali

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Ani nedělní televizní debata mezi kancléřkou Angelou Merkelovou a jejím rivalem Martinem Schulzem nenarušila poklidnou předvolební kampaň v Německu. Podle tisku šlo spíše o duet než duel. SPD ztrácí v průzkumech na konzervativní unii CDU/CSU kolem 14 procentních bodů. Volby budou 24. září.

"Angela Merkelová a Martin Schulz jsou chyceni v koloběhu kompromisů, i kdyby spolu tolik chtěli vést duel. Angela Merkelová se v tom cítí docela dobře. Schulz se proti tomu naopak vzpírá, protože je to pro něj jako vězení," píše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Mezi politikou Merkelové a představami kandidáta SPD neexistují žádné skutečné rozdíly: uprchlická politika, integrace, odsuny, Trump, Erdogan, Severní Korea, vnitřní bezpečnost, úlevy pro rodiny, sociální důchodová politika - u mnoha témat vidělo publikum dva členy velké koalice," píše list Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Schulz se podle něj v debatě sice snažil hledat konflikty, je ale pro něj těžké kritizovat kancléřku, která vede "sociálně demokratizovanou CDU".

Server deníku Süddeutsche Zeitung vyjadřuje názor, že je sice ve skutečnosti Schulz mnohem lepším řečníkem než Merkelová, v neděli večer se mu ale nedařilo bodovat a kancléřku zasáhnout.

List kvůli vyhodnocení debaty oslovil také odbornici na rétoriku, podle níž mohla nepřesvědčivost Schulze souviset i s tím, že na některé otázky odpovídal jakoby nazpaměť.

Témata:  Angela Merkelová Martin Schulz volby v Německu

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:58

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy