Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová nebo Schulz? Noviny se neshodnou, kdo vyhrál předvolební debatu

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá média se úplně neshodnou v tom, kdo nedělní předvolební duel vyhrál. Zatímco podle ARD jasně zvítězila kancléřka Angela Merkelová (CSU), podle ZDF dopadl duel prakticky nerozhodně.

V průzkumu pro ARD Merkelovou za přesvědčivější označilo 55 procent diváků, jejího rivala Martina Schulze (SPD) 35 procent. V dosavadních debatách kandidátů na kancléře zatím Merkelová nikdy tak jasně nezvítězila.

U druhé veřejnoprávní televize ZDF ale kancléřka zvítězila jen v poměru 32 ku 29 procentům. 51 procent diváků navíc uvedlo, že Schulzovo vystoupení bylo lepší, než čekali, a 44 procent soudí, že teď mají na sociálnědemokratického politika lepší názor.

Merkelová zase bodovala v kategoriích důvěryhodnosti (35 ku 22 procentům), sympatičnosti (40 ku 25 procentům) a odborných znalostí (41 ku 18 procentům).

Za kancléřku by po debatě Merkelovou chtělo 53 procent diváků, Schulze 39 procent. Před debatou byl poměr 60 ku 33 procentům.

Témata:  Angela Merkelová Martin Schulz volby v Německu

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy