Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko je obsazeno nepřítelem, už není cesty zpět, řekl spisovatel.

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Ruský spisovatel Boris Akunin poskytl rozhovor německému serveru Deutsche Welle, konkrétně ruské novinářce a dceři zavražděného ruského politika Borise Němcova Žanně Němcovové. V něm hodně otevřeně vyjadřuje svoje názory na současný ruský režim.

Akunin se nechal slyšet, že Rusko opustil kvůli tomu, že je „obsazeno nepřítelem". Němcovovou proto zajímalo, koho přesně tím myslí. „Jsem přesvědčen, že politici, kteří jsou v současné době u moci v Rusku, ničí mou vlast, a to je důvod, proč jsou pro mě nepřátelé," vysvětluje spisovatel.

Novinářka mu však připomněla, že před několika lety ještě tvrdil, že se v Rusku nic tragického neděje. „Mýlil jsem se. V letech 2011 až 2013 jsem byl opravdu zapojen do společnosti. Myslel jsem, že ruská občanská společnost je dost silná, a že státní síly jsou natolik moudré, aby nedošlo k fatální konfrontaci. Ale všechno se v Rusku změnilo po událostech na Ukrajině v roce 2014. Vladimir Putin učinil rozhodnutí a není cesty zpět. Z hlediska postavení Ruska ve světě to znamená, že země je stále více izolovaná, a v Rusku to znamená, že bude Putin u moci po zbytek svého života. Neexistuje žádný způsob, jak udělat krok stranou. Teď je to úplně jiná země," říká zklamaný Akunin.

„V roce 1980 většina Rusů nevěřila tomu, co viděla v televizi. Nyní téměř každý věří tomu, co je vysíláno. Jak to, že se povědomí veřejnosti tak dramaticky mění?" zajímalo Němcovovou. „Žanno, zažila jste dny perestrojky, kdy se zdálo, že vane čerstvý vítr. Ale pamatuji si 70. léta, kdy - stejně jako dnes - jsme měli jen disidenty, lidi, kteří zachovávali své otisky v Moskvě a kteří byli ignorováni všemi ostatními. Ale dokud ještě máme takové lidi, můžeme doufat ve změnu. Dnes máme mnoho zdrojů informací, zejména na internetu. Máte-li zájem o jiné názory, pak máte způsoby, jak je najít. Ale většina lidí prostě nemá zájem. Problém dnes je jiný: Je to současný politický režim v Rusku. Morální, ideologické a další aspekty šly stranou, Rusko je katastrofálně neefektivní a nekonkurenceschopné. Technologicky i ekonomicky nemůže držet krok v dnešním světě. Svět se vyvíjí a Rusko stojí na místě. To je problém. A bohužel to skončí s chudým obyvatelstvem a sociální explozí," vidí černě budoucnost Ruska spisovatel.

„Není to nějaký zákon dějin, že je Rusko vždy o krok pozadu?" ptala se ho dále Němcovová. „Vždycky jsem se zajímal o otázku, co definuje ruský národ. Proč vidíme, jak se stejné katastrofy v průběhu staletí opakují? Každý pokus o liberalizaci skončí ještě větší represí. Domnívám se, že Vladimir Putin není osobně na vině. Myslím, že když tento muž přišel k moci, nerozhodl se skoncovat se všemi našimi svobodami a stát se celoživotním diktátorem. Zřejmě chtěl udržet na uzdě oligarchy a nějak se vypořádat se separatisty. Měl mírné cíle. Ale pak se síla některých zákonů rozložila, a stalo se to stejné, co se v ruské historii stalo mnohokrát předtím. Pokud by zítra nastala mírová revoluce v Rusku, pokud by Putin byl svržen a k moci se dostal nějaký demokrat, ale nechal by všechno tak, jak to je, pak by se po chvíli demokrat zase změnil v nového diktátora. Vertikální struktura státu znamená, že není šance se pohybovat v jiném směru," říká spisovatel.

Změnit se tedy podle něj musí ne jeden člověk, ale celý systém. A věří, že tato změna je reálná. „Je ohromující, že v naší historii ani jeden reformátor nezměnil základy státu, které byly stanoveny v 15. století Ivanem III., vládcem, který sjednotil ruské země dohromady. Půjčil si principy použité k vytvoření Zlaté hordy. V té době Rusové neznali účinnější systém. Naše země stále není řízena zákony, spíše vyhláškami. Zároveň je to systém, kde stát nesloužit lidem, spíše lidé slouží státu. V takovém systému neexistuje žádný prostor pro práva jednotlivce. Existují pouze osobní výsady, které jsou závislé na něčí pozici v rámci struktury a stupně loajality vůči úřadům. A v takovém systému hraje významnou roli tajná policie," uvádí.

Již dříve také Akunin prohlásil, že Putina nepovažuje za zloděje nebo zločince. Na svých slovech částečně trvá i teď. „Putin prochází evolucí. Musíte mít nenasytnou chamtivost, abyste polykal miliardy. Ale korupce znamená víc než jen krást. Korupce znamená rozpad státního systému mnoha různými způsoby. Zajistíte-li, že vaši přátelé získají výsady, je to korupce. Ochráníte-li někoho, s kým sympatizujete, tak, že nebude zodpovídat za své zločiny, je to korupce. Pokud budete udržovat mlhavý rozpočet, je to korupce." dodal na závěr Akunin.

Témata:  Rusko Žanna Němcovová Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.