reklama

Erdoganovu komentáři předcházel výrok Merkelové o tom, že se pokusí zrušit vyjednávání o tureckém členství v EU. Informovala o tom agentura Reuters.

"Turecko velkou rychlostí vzdaluje od demokratických zvyklostí. Nikdy nebyla pro to, aby země vstoupila do EU. Pro zastavení rozhovorů je ale nejprve potřeba shoda všech unijních členů," v nedělní televizní debatě. Rozhovory podle Berlína beztak prakticky neexistují.

"Doufáme, že problematická atmosféra, ve které se turecko-německé vztahy staly obětí politické krátkozrakosti, skončí," uvedl na twitteru Erdoganův mluvčí Ibrahim Kalin.

Turecká policie v pátek 1. září zadržela další dva německé občany, kteří podle Berlína ve vazbě skončili z politických důvodů. Ankara už celkem vězní na 55 Němců. Dvanáct z nich je zadržováno z důvodů, které německé úřady považují za politické. Mezi těmito zadržovanými je mimo jiné dopisovatel deníku Die Welt Deniz Yücel, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za "německého agenta", nebo ochránce lidských práv Peter Steudtner. Nejméně čtyři zadržovaní mají dvojí občanství - turecké i německé.