reklama

V Grozném, správním středisku autonomního Čečenska, se dnes podle úřadů sešlo více než milion lidí. Agentura AP odhadla, že do ulic vyšly desítky tisíc lidí. Demonstrace se konala před ústřední mešitou, zvanou Srdce Čečenska.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov tvrdí, že v Barmě se odehrává etnická čistka, při které se oběťmi brutálního vraždění stávají i děti, ženy a starci. "Dnes já a miliony obyvatel desítek zemí světa požadujeme od vůdců světových velmocí, aby jednou provždy ukončili toto krveprolití. Požadujeme potrestání viníků a mezinárodní vyšetřování zločinů proti lidskosti," prohlásil Kadyrov ve svém projevu.

Ještě dříve čečenský vládce přislíbil, že se postaví proti politice Moskvy, pokud podpoří barmskou vládu, proti které by nejraději zasáhl "jadernou bombou". Už v pátek Kadyrov přirovnal pronásledování muslimů v Barmě k holokaustu.

Proti násilí na souvěrcích protestovala již v neděli před barmským velvyslanectvím v centru Moskvy tisícovka muslimů. Policie přehradila přístup k ambasádě, ale k údivu médií proti nepovolené demonstraci nezasáhla, jak bývá zvykem v případě akcí pořádaných ruskou opozicí.

Od loňského října uprchlo z Barmy do Bangladéše téměř 150.000 Rohingů, 87.000 z nich při nejnovější vlně násilí.