Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lukašenko ubezpečil NATO, že cvičení s Rusy neznamená přípravu na invazi

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko při oslavách konce II. světové války v Moskvě.
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko při oslavách konce II. světové války v Moskvě.
Foto: kremlin.ru

Minsk - Cvičení Západ 2017 se má ve vojenských prostorech v Bělorusku a Rusku konat od 14. do 20. září za účasti necelých 13.000 vojáků a 680 kusů techniky, což znepokojuje NATO. Nechystáme se napadnout své sousedy, uklidňoval dnes běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

"Netřeba se dále ospravedlňovat ohledně obranného charakteru cvičení. Máme armádu i regionální vojenské uskupení s Ruskem.... A když už existuje, což netajíme, tak je budeme učit bojovat. Pro každý případ," prohlásil Lukašenko.

"Nechystáme se nikoho napadnout," zdůraznil a dodal, že na cvičení byli pozváni zahraniční pozorovatelé, tedy "ať přijedou a dívají se", dodal.

Minsk na cvičení podle televize TVN 24 pozval zástupce NATO, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, OSN, jakož i Polska, Ukrajiny, Pobaltí, Švédska a Norska. Severoatlantická aliance se domnívá, že ve skutečnosti se cvičení zúčastní mnohem více vojáků, než je oficiálně nahlášeno.

Obavy se snaží rozptýlit i Moskva. "Již několik měsíců největší světová média a následně politici burcují veřejné mínění šířením mýtů o ruské hrozbě. Předkládají nejneuvěřitelnější scénáře vývoje událostí. Dospělo to až k tvrzením, že na cvičení Západ 2017 se připravuje vpád a okupace Litvy, Polska či Ukrajiny. Ani jedna z těchto paradoxních hypotéz nemá nic společného s realitou," prohlásil koncem srpna náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin.

Témata:  Alexandr Lukašenko Bělorusko Rusko

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy