Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký dron údajně zabil pět bojovníků IS

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Mogadišo/Washington – Pět členů islamistické skupiny Šabáb údajně zabil nálet amerického dronu v Somálsku. Radikálové přiznávají, že byli terčem útoku, popírají ale, že by někdo zemřel. Islamistické milice Šabáb usilují o zavedení islámského práva šaría v Somálsku a svržení prozápadní vlády v Mogadišu.

Americký bezpilotní letoun podle Pentagonu zabil pět členů islamistické skupiny Šabáb. Podle Američanů jde o další ze série úderů proti milicím napojeným na teroristickou síť Al-Kádia. Mluvčí radikálů ale podle agentury Reuters vzápětí odmítl, že by útok někoho z členů skupiny usmrtil

Mluvčí amerického ministerstva obrany dodal, že letoun zasahoval západně od somálské metropole Mogadišo, kde došlo k přestřelce mezi ugandskými vojáky z mise Africké unie (AMISOM) a zhruba dvěma desítkami členů Šabábu. „Americké jednotky nebyly přímo zapojeny do tohoto boje. Byli jsme nedaleko," uvedl mluvčí Jeff Davis.

Mluvčí Šabábu Abdiasis Abu Musab naproti tomu uvedl, že útok amerického bezpilotního letounu nikoho nezabil, naopak členové milic prý naopak americké vojáky vytlačili.

Američané mají v Somálsku zhruba 50 vojáků a v posledních týdnech opakovaně cílí údery svých bezpilotních strojů proti islamistům. V polovině března například Pentagon informoval o útoku, který zabil na 150 bojovníků. Šabáb tak vysoké číslo popřel, avšak svůj údaj o počtu obětí nesdělil.

Témata:  Somálsko Al-Šabáb U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy