Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize s Rohingy je plná dezinformací, míní barmská vůdkyně Su Ťij. Muslimové vyšli do ulic

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Neipyijto/Jakarta - Barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij dnes kritizovala údajnou dezinformační kampaň, která provází krizi kolem menšinových muslimských Rohingů. Podle ní má sloužit zájmům "teroristů". Tisíce Indonésanů, vedených islamistickými skupinami, se dnes shromáždily poblíž barmského velvyslanectví v metropoli Jakartě.

OSN v nejnovějších odhadech uvedla, že z Barmy do sousedního Bangladéše uprchlo za poslední dva týdny 146.000 lidí.

Soucitné mezinárodní reakce na situaci Rohingů jsou podle Su Ťij výsledkem "obrovského ledovce dezinformací, které vznikly za účelem vytváření problémů mezi různými komunitami a prosazování zájmů teroristů". Těmi měla patrně na mysli povstalce z řad Rohingů, kteří se pustili do ozbrojeného boje teprve v loňském roce, ačkoli se na neutěšenou situaci této menšiny poukazuje již desítky let.

Podle AFP se Su Ťij dnes vyjádřila v telefonickém rozhovoru s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který se pustil do obhajoby zájmů Rohingů. Erdogan dokonce v této souvislosti hovořil o genocidě, což je termín, který jeho vláda naopak neuznává u masakru statisíců Arménů za první světové války ozbrojenými složkami tehdejší Osmanské říše.

Obvinění týkající se Rohingů Su Ťij podle AFP odmítá, akce armády obhajuje a tvrdí, že barmské úřady zajišťují ochranu práv všech obyvatel země. "Víme lépe než ostatní, co znamená být zbaven práv a demokratické ochrany," upozornila Su Ťij s poukazem na roky, které sama strávila v disentu a ve vězení za vlády barmské junty.

Protesty v Indonésii eskalují

Indonésie má největší muslimskou populaci na světě a v Jakartě a malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru se uskutečnilo již několik protestních akcí proti Barmě. Indonéská policie ohradila areál velvyslanectví zátarasy s ostnatými dráty a postavila u nich hlídky s vybavením pro případné násilné potyčky s demonstranty, včetně vodních děl.

Někteří demonstranti skandovali: "Alláhu Akbar" (Bůh je největší), "Smrt Barmě" či vybízeli k vypálení ambasády.

Rohingové nemají v Barmě občanská práva a jsou označováni za lidi bez vlasti, ačkoli žijí v převážně buddhistické zemi po několik generací. Barmské úřady je považují za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou prý tudíž nelegálně.

Témata:  Aun Schan SuŤij Barma Indonésie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy