Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asadova armáda spáchala 20 chemických útoků, tvrdí OSN

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek/Ženeva - Asadova armáda v průběhu syrské občanské války podle dnešní zprávy OSN použila chemické zbraně více než dvacetkrát. A to i při dubnovém útoku v Chán Šajchúnu, v jehož důsledku USA podnikly nálety na syrskou leteckou základnu.

Při útoku v Chán Šajchúnu byl použit smrtící nervový plyn sarin, který na město vypustilo syrské letectvo. Útok si vyžádal více než 80 obětí na životech.

"Vládní síly pokračovaly v používání chemických zbraní proti civilistům v oblastech ovládaných opozicí. Při nejsmrtelnějším incidentu byl v Chán Šajchúnu v provincii Idlib použit sarin. Útok měl na svědomí několik desítek obětí na životech, z nichž většinu tvořily ženy a děti," uvádí zpráva vyšetřovací komise OSN s tím, že se jednalo o válečný zločin.

K závěru, že byl v dubnu v Sýrii použit sarin, již dříve došla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), ale neuvedla, kdo za útokem stál.

Vyšetřovatelé OSN ve zprávě uvádí, že celkem zdokumentovali 33 chemických útoků, z nichž 27 spáchaly síly syrského prezidenta Bašára Asada a v šesti případech zůstává pachatel neznámý. Sedm z těchto útoků se podle OSN uskutečnilo v období mezi 1. březnem a 7. červencem letošního roku. Syrská vláda použití sarinu dlouhodobě popírá.

Témata:  chemické zbraně Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy