Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS se snaží o ofenzívu, do boje vyslalo sebevražedné atentátníky u Dajr az-Zauru

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - V okolí syrské vojenské základny v Dajr az-Zauru se odehrávají tvrdé boje mezi radikály a armádou. Bojovníci Islámského státu (IS) použili několik sebevražedných atentátníků a začali bojovat v blízkosti základny. Vojáci se snaží rozšířit koridor, aby se mohli spojit s kolegy na základně.

Vojsko sice v úterý prolomilo obležení bojovníků IS na západě města, ale radikálové se zmobilizovali k protiofenzivě. Podle zahraničních tiskových agentur to dnes uvedli aktivisté z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).

Obležení, které trvalo tři roky, se podařilo prolomit s pomocí syrských spojenců, k nimž patří ruské letectvo. Ruský generál Sergej Surovikin dnes řekl, že ruská letadla za poslední dva týdny provedla v Dajr az-Zauru na 1500 náletů na pozice IS. Ruská letadla podle něj zabila až 1200 radikálů a zničila Islámskému státu množství obrněných aut, zbrojních skladů a dělostřelectva.

SOHR tvrdí, že armáda se snaží vytlačit IS z té části města, kde je základna, avšak musí bojovat o každou ulici. "Dalším krokem je osvobození města," citovala agentura Reuters jednoho z velitelů jednotek, jež bojují po boku syrské armády. Kromě Íránců je to i libanonský Hizballáh.

IS má hlavní sídlo v syrské Rakce, ale mnoho jeho bojovníků je i v údolí řeky Eufrat na území v délce 260 kilometrů od Rakky k irácké hranici. V Rakce s příslušníky IS bojuje koalice arabských a kurdských milicí, jež podporuje mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Témata:  Sýrie Islámský stát ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy