Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikálové z Afriky neznají své náboženské texty, ukázala studie

Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Foto: Twitter

New York - Z nové studie OSN vyplývá, že většina mladých Afričanů, kteří se přidají k nějaké extremistické skupině, je z chudého prostředí. O náboženských textech a jejich interpretaci více než polovina z nich ví jen málo, nebo nic.

Studie vychází z rozhovorů se 718 Afričany, z nichž 495 se přidalo k radikálům. Badatelé z Rozvojového programu OSN (UNDP) se dotazovali mladých lidí z Keni, Nigérie, Somálska, Súdánu, Kamerunu a Nigeru.

Svou radikalizaci lidé odůvodňují zneužíváním pravomocí a násilím ze strany vlády: spouštěčem mnohdy bylo zabití či zatčení blízkého člověka.

BBC vyzdvihuje, že 57 procent mladých zradikalizovaných lidí ví "jen málo, nebo vůbec nic" o náboženských textech a jejich interpretaci. Badatelé se zajímali také o Afričany s identickým zázemím a zkušeností, kteří se k žádné extremistické skupině nepřidali. Na základě porovnání těchto dvou skupin došli k závěru, že šestiletá náboženská výchova o 32 procent snižuje pravděpodobnost, že se mladý člověk zradikalizuje.

Podle studie dochází k náboru do teroristické organizace Boko Haram či Šabáb hlavně prostřednictvím osobního kontaktu, a nikoli pomocí internetu, jak bývá obvyklé mimo africký kontinent. V době, kdy se respondenti přidali k radikálům, je nejvíce tížila potřeba najít si práci. Většina z nich neměla hezké dětství a nedostávalo se jim pozornosti rodičů.

UNDP odhaduje, že kvůli útokům extremistických skupin v letech 2011 až 2016 přišlo v Africe o život 33.300 lidí. Nejméně 17.000 obětí mají na svědomí operace Boko Haram, kvůli nimž muselo v oblasti Čadského jezera opustit svůj domov 2,8 milionu lidí.

Témata:  extremismus Boko Haram Al-Šabáb

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy