Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf sudetských Němců Posselt zkritizoval Klause. Nelíbí se mu jeho podpora AfD

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Praha - Šéf sudetských Němců Bernd Posselt dnes kritizoval českého exprezidenta Václava Klause za jeho podporu Alternativy pro Německo (AfD). Tato strana je známá svými výroky proti uprchlíkům a v parlamentních volbách 24. září má šanci se vůbec poprvé dostat do Spolkového sněmu.

"Zatímco většina Čechů a sudetských Němců stále intenzivněji spolupracuje v evropském duchu, sdružují se u AfD nacionalisté a lidé, kteří nenávidí EU, z obou stran," vyjádřil dnes své přesvědčení Posselt.

Reprezentant Němců vysídlených po druhé světové válce z Československa je toho názoru, že to byl právě nacionalismus, který na konci 19. a začátku 20. století rozdělil Čechy a Němce žijící v Čechách. "Evropské sjednocení bylo a je naší lekcí z nacionalistických omylů, k nimž se Klaus a AfD chtějí zřejmě vrátit," napsal také Posselt.

Klaus podporuje AfD dlouhodobě i kvůli jejímu velmi kritickému postoji vůči migrační politice německé kancléřky Angely Merkelové (CDU).

Na konci srpna například vystoupil na předvolební akci AfD v Hofheimu, který leží nedaleko Frankfurtu nad Mohanem. Hovořil mimo jiné o tom, že je dnes bez přehánění možné mluvit o válce v Evropě.

Témata:  Bernd Posselt Václav Klaus AfD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy