Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Litva vede nesnadný boj proti alkoholismu

Vilnius, Litva
Vilnius, Litva
Foto: Pixabay

Vilnius - Několik metrů od vilniuského nádraží, za těžkými dřevěnými vraty budovy sousedící s kostelem, si dvacítka mužů vyměňuje své zkušenosti s alkoholem. Ten je v Litvě klíčovým problémem veřejného zdravotnictví.

Skupinu As esu (Jsem) vede sedmatřicetiletý kněz Kestutis Dvareckas, který měl s alkoholem před deseti lety sám problémy. "Za sovětských časů se tolerovalo pití alkoholu na pracovišti. Dnes teče alkohol proudem například při křtinách či pohřbech. Lidé jsou často nespokojeni se životem a utápějí své problémy v alkoholu," citovala kněze agentura AFP.

Litevci jsou největšími pijáky alkoholu ve světě: podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ročně vypijí 18,2 litru čistého alkoholu na hlavu. Moldavané a Rusové jsou až za nimi. Pro srovnání: ve Francii se podle WHO ročně v průměru vypije 11,7 litru alkoholu na hlavu, v Německu 11,4 litru a v Británii 12,3 litru.

K hlavním příčinám alkoholismu se zejména u mužů řadí problémy duševního charakteru a neuspořádané rodinné vztahy. Podle údajů WHO z roku 2014 alkohol zneužívá nebo jsou na něm závislí 16,7 procenta litevských mužů. Pije se především pivo, za ním následuje vodka.

Podle psychologa Visvaldase Legkauskase z Univerzity Vytautase Velikého v Kaunasu je hlavním viníkem alkoholismu "litevský pesimismus". "Nežije se nám nijak zvlášť špatně, ale máme už takovou povahu a utápíme problémy v alkoholu nebo spácháme sebevraždu," říká.

V posledních 15 letech počet obyvatel Litvy klesl o 600.000 na 2,9 milionu. Důvodem je hlavně masová emigrace, kdy lidé hledají lépe placenou práci v zahraničí. V Litvě činí průměrná mzda 600 eur (15.600 Kč) čistého, což je jedna z nejnižších mezd v Evropské unii. V zemi panuje nerovnost a dost vysoká chudoba.

Témata:  Litva alkohol

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy