Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédská armáda zahájila největší vojenské manévry za posledních 23 let, potrvají tři týdny

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédsko dnes zahájilo největší vojenské cvičení za posledních 23 let. Zúčastní se ho téměř 20.000 vojáků, kteří se zapojí do vzdušných, pozemních i námořních akcí. Švédská armáda opakovaně poukazuje na vážnost bezpečnostní situace v regionu s ohledem na "rostoucí tlak" Ruska.

Manévry zvané Aurora 17 potrvají tři týdny a budou se odehrávat převážně kolem švédského strategického ostrova Gotland v Baltském moři a v oblastech kolem švédské metropole Stockholm a kolem města Göteborg.

"Manévry jsou určeny k tomu, aby zastrašily potenciální nepřátele a přiměly je důkladně zvážit rizika útoku na naši zemi," uvedla švédská armáda.

Do cvičení se zapojí kromě švédských vojáků také 1000 příslušníků americké armády i vojáci z dalších zemí NATO, jako je Dánsko, Norsko, Francie, Estonsko či Litva. Účastnit se budou také vojáci z Finska, které stejně jako Švédsko není členem Severoatlantické aliance.

Švédsko má tradici vojenské neutrality. Podle loňského průzkumu by pro vstup do NATO byl každý třetí Švéd.

Rusko a sousední Bělorusko chystají mohutné společné vojenské cvičení Zapad 17. To začne ve čtvrtek poblíž hranic s Estonskem, Litvou a Lotyšskem.

Témata:  Švédsko NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy