reklama

Polský ministr zahraničí uvedl, že i když Evropská unie Varšavě vyhrožuje, polská vláda bude i nadále odmítat přistěhovalce z Řecka a Itálie, píše německý Der Spiegel. „Bezpečnost Polska je důležitější než neodůvodněné rozhodnutí evropských institucí o otázkách uprchlíků," uvedl Waszczykowski.

Reagoval tak na rozhodnutí Evropského soudního dvora, který odmítl žádost maďarské a slovenské vlády, podle kterých není přerozdělování migrantů legální, protože nebylo přijato jednomyslným souhlasem všech členských států.

Ministr zahraničních věcí svými slovy podpořil dřívější prohlášení polské premiérky Beaty Szydlové, která uvedla, že se země odmítne účastnit programu přerozdělování migrantů. Szydlová přiznala, že nebyla překvapena rozhodnutím soudu, ale poznamenala, že ani rozsudek „nezmění postavení polské vlády s ohledem na migrační politiku".

Reakce maďarské vlády na rozhodnutí soudu byla také velmi kritická. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó uvedl, že „nešlo o právní nebo profesionální, ale politické rozhodnutí" a kritizovala EU za „znásilňování evropského práva a evropských hodnot".

Szijjártó prohlásil, že pro Budapešť je rozsudek nepřijatelný, avšak „skutečná bitva teprve začíná", protože Maďarsko si chce zajistit, že „nikdo se nebude moci usadit v Maďarsku proti vůli maďarského lidu". „Toto (soudní) rozhodnutí ohrožuje bezpečnost a budoucnost celé Evropy," řekl Szijjártó.

Minulý týden maďarský premiér Viktor Orbán  napsal dopis předsedovi Evropské komise Jean-Claudu Junckerovi, ve kterém napsal, že Maďarsko „není přistěhovaleckou zemí, nechce se stát přistěhovaleckou zemí a nemůže přijmout to, že je nucena tyto své názory změnit."

Slovenský premiér Robert Fico řekl, že verdikt soudu respektuje, i když se systémem přerozdělování nadále nesouhlasí. Podle ministra zahraničí Miroslava Lajčáka by se Slovensko nemělo proti rozhodnutí soudu EU stavět. Oba však dali najevo, že s kvótami nadále nesouhlasí, a poukázali na jejich nefunkčnost. "Nadále budeme aktivně pracovat na tom, aby solidarita byla projevena jiným způsobem než nuceným přijímáním migrantů z jiných zemí," uvedl Fico.