Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínský parlament přidělil lidskoprávní komisi rozpočet 400 korun

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínská státní Komise pro lidská práva, která se mimo jiné zabývá krvavou válkou prezidenta Rodriga Duterteho proti drogám, bude příští rok hospodařit s rozpočtem 1000 pesos (430 korun).

Částku dnes schválil filipínský parlament poměrem 119 ku 32 hlasům, napsala agentura Reuters. Podle kritiků prezidentových praktik jde o odplatu za výhrady komise vůči zabíjení tisíců osob podezřelých z prodeje drog.

"Pokud budete chránit práva zločinců, požádejte je, aby vás financovali," řekl na adresu komise v televizním rozhovoru předseda dolní komory parlamentu Pantaleon Alvarez. Komise je podle něj "k ničemu" a proto si zaslouží nízký rozpočet. Letos hospodařila s částkou 749 milionů pesos (322 milionů korun).

Vláda původně navrhovala oproti letošnímu rozpočtu jen o něco nižší částku, ve druhém čtení zákona ji však radikálně ořezala na výsledných 1000 pesos. Proti tomuto opatření hlasovalo pouze 32 opozičních poslanců, potvrdit jeho platnost musí ještě senát. Podle agentury Reuters je jeho souhlas pravděpodobný, neboť Duterteho příznivci mají v horní komoře parlamentu také většinu.

Opoziční poslanec Edcel Lagman po dnešní schůzi řekl, že prezidentovi stoupenci "prakticky odsoudili k zániku ústavou vytvořený nezávislý orgán". Komise si již delší dobu stěžuje na nedostatek pracovníků a prostředků pro řádné vyšetřování policejního zabíjení. Její šéf Chito Gascon přesto chce pokračovat v čele orgánu.

Podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) během krutého protidrogového tažení prezidenta Duterteho přišlo od loňského července o život přes 7000 převážně chudých obyvatel filipínských měst. Přitom alespoň 2555 životů má na svědomí policie, která prý pro ospravedlnění nezákonného zabíjení falšuje důkazy.

Témata:  Filipíny

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy