reklama

Juncker ve své zprávě o stavu unie, kterou přednesl v polovině funkčního období EK, řekl, že unie bude mít vždy otevřenou cestu pro ty, kdo jsou ochotni spolupracovat na základě unijních hodnot. A těmi jsou podle něj zejména svoboda slova a dodržování právního státu.

"Novináři patří do redakcí, a ne do vězení," prohlásil Juncker v reakci na zavírání novinářů, včetně zahraničních, tureckým režimem. "Propusťte na svobodu naše novináře... a přestaňte našim šéfům vlád říkat, že jsou nacisté a fašisté," připomněl Juncker opakované výroky některých šéfů turecké vlády, včetně tamního prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Jednání o vstupu Turecka do EU, která začala v říjnu 2005, dlouhodobě stagnují, zejména kvůli výhradám EU k dodržování svobody slova v Turecku a autoritářskému způsobu vlády Erdogana.

Zamrzlé rozhovory byly obnoveny loni poté, co Ankara pomohla unii zastavit masový příliv uprchlíků z Blízkého východu do Evropy. Poté ale jednání opět zamrzla, když po loňském červencovém pokusu o puč turecké úřady zahájily rozsáhlé čistky ve státní správě.