Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojovníci IS prchají na všechny strany, přes tureckou hranici se chtějí dostat domů

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Jak Islámský stát ztrácí na síle, ukazuje se, že jen kvůli ideologii mu bojovníci věrni nezůstanou. Desítky bývalých džihádistů utíká přes turecké hranice zpět domů, uvedla hraniční stráž. Mnohem větší počet, odhadově ve stovkách, se k tomu však teprve chystá.

Turecká hranice je pro dezertéry nejjednodušší cestou do Evropy či severní Afriky. Není to však levná záležitost, podle informací The Guardian zaplatili čtyři Saudoarabové přes 2 tisíce dolarů každý, aby je pašeráci převezli přes hranice. Exodus bojovníků zvolna započal již minulý rok, kdy bylo jasné, že Islámský stát prohrává. V poslední době však roste počet extrémistů, kteří se snaží opustit Sýrii i s rodinami.

Podle bezpečnostní služby to může představovat jistý problém. Většina džihádistů utíká s vidinou prohrané války, řada z nich je však stále krajně radikální a jsou zde jen malé šance na zpětné integrování do většinové společnosti. Ti, kteří se domů ještě nevrátili, si u hranic zakládají osady či komunity, které z velké části ovládají přívrženci al-Kájdy.

Mnozí však tvrdí, že už bojovat nechtějí a z extrémistických táborů odcházejí. Na vlastní pěst se pak snaží dostat do Turecka. Podle hraniční stráže se nejčastěji jedná o občany Saudské Arábie, ale taky Evropany, Maročany či Egypťany. Problém je i s tím, jak se k nim postaví jejich mateřská země.

Francouzští představitelé neoficiálně prohlašují, že by radši, kdyby jejich občané bojující za IS padli na bojišti, než aby se vraceli domů. Neplánují jim ani pomoci s překročením hranic. A ostatní evropské země jim v tichosti přikyvují.

Dezertéři představují dobrý zdroj informací pro bezpečnostní tajné služby jako je MI6 nebo CIA, kteří se snaží sledovat stopy terorismu, ale dovnitř skupiny se nedá dostat. Představují velmi pevně semknutou komunitu a o zprávy se nechtějí dělit. Mnozí jsou ochotní vyměnit znalosti o plánech za bezpečný návrat domů. To jim však nemůže být umožněno, protože chycení bývalí džihádisté většinou končí ve vězení.

Abu Saad ze Saudské Arábie, který se k IS přidal v roce 2012, řekl, že neplánuje návrat do země, pokud to bude znamenat vězení. Kdyby stát připravil nějaký rehabilitační program, pak možná. Abu Saad taky dodává, že původně přišel do země s cílem bojovat za Syřany, jenže brzo na to se jeho spolubojovníci začali přidávat k IS. "Bylo to toxické. Jeden se tak rozhodl a ostatní ovlivnil," tvrdí Saad, který momentálně žije v jedné komunitě mimo území ovládané Islámským státem.

Témata:  Islámský stát Turecko Sýrie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy