reklama

K intenzivní debatě v EU o hlubší integraci společenství po brexitu v roce 2019 Szijjártó uvedl, že východiskem není zříci se více pravomocí národních států. "Rozhodně nesdílím přístup, že čím méně bude suverenity na úrovni členských států, tím silnější bude EU. Myslím si, že je to slepá ulička," řekl.

Pravicová vláda premiéra Viktora Orbána, která v současnosti předsedá visegrádské čtyřce (V4), byla nejhlasitějším odpůrcem unijní migrační politiky a toho, co považuje za pokusy Bruselu narušit suverenitu členských států.

Szijjártó uvedl, že Maďarsko podporuje společný přístup v jedné oblati, a tou je obrana, protože evropská armáda by posílila členské státy ve prospěch celého bloku. Ale například daně by měly zůstat věcí členských států, protože jde o konkurenceschopnost. Maďarsko má jednu z nejnižších sazeb daně z příjmů v EU na úrovni 15 procent, daň z příjmů právnických osob je pouze devítiprocentní.

Šéf maďarské diplomacie odmítl myšlenku, že Maďarsko či Polsko, které také má euroskeptickou vládu, se v EU dostávají do izolace, anebo že by se od nich v rámci V4 odpoutávaly Slovensko a Česko. "Je hodně pokusů vrazit klín do jednoty V4, ale nadále budou neúspěšné," řekl a dodal, že visegrádské státy i při setkání unijních ministrů zahraničí v Estonsku pevně zastávaly stanovisko odmítající migrační kvóty.

Do Evropy od roku 2015 přišlo více než 1,5 milionu uprchlíků. Nejvyšší soudní instance v EU minulý týden zamítnutím žalob Slovenska a Maďarska rozhodla, že členské státy musí převzít svůj díl migrantů. Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Maďarsko, aby rychle naplnilo rozhodnutí soudu. To ale Szijjártó označil za "velmi nebezpečné" politické rozhodnutí. "Vždy budeme bojovat proti povinným kvótám, nikdy nebudeme skrývat náš názor, že nelegální migrace představuje obrovskou hrozbu pro Evropu," dodal šéf maďarské diplomacie.