reklama

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn už tři roky žádá 47člennou Radu OSN pro lidská práva, aby zahájila nezávislé vyšetřování války v Jemenu. Konflikt si podle odhadů OSN už vyžádal více než 10.000 obětí na životech, zničil jemenskou ekonomiku, přispěl k rychlému šíření epidemie cholery a zapříčinil hladomor.

Za vládou Hádího stojí Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií, která se do bojů zapojila na jaře 2015. Právě Saúdská Arábie a USA ale s mezinárodním vyšetřováním nadále nesouhlasí. Navzdory Husajnovým návrhům Rada OSN pro lidská práva dvakrát podpořila plán Saúdské Arábie, aby násilí v Jemenu vyšetřovaly jemenské úřady.

Vedoucí aktivit kanceláře OSN pro lidská práva Georgette Gagnonová nicméně zdůraznila, že jemenská národní vyšetřovací komise "byla založena, je financována a zodpovídá se členovi konfliktu", a právě proto je důležitá nezávislá vyšetřovací komise.

V konfliktu už podle OSN zemřelo 1184 dětí, které do bojů častěji zapojují povstalci. Někdy jde také o děti ve věku kolem deseti let. Hlavní příčinou úmrtí pak jsou koaliční nálety, které podle OSN zabily 3233 civilistů.

Nizozemsko a Kanada dnes představily návrh na založení mezinárodní vyšetřovací komise, jejímž cílem by bylo, aby „pachatelé násilí, které může zahrnovat i válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, byli postaveni před soud". Návrh rezoluce, který má tři stránky, podpořilo několik členských zemí Rady, včetně Číny. Skupina arabských zemí, která podporuje návrh na vyšetřování, který předložila Saúdská Arábie, jednání bojkotovala.

Zatímco Británie a Spojené státy oznámily, že si přejí ohledně návrhu konsenzus, Saúdská Arábie uvedla, že pro mezinárodní vyšetřování ještě není ten správný čas a že v současné chvíli může situaci nejlépe vyšetřit jemenská národní komise.