reklama

Ostrov, kde mají Spojené státy rozmístěných 7000 vojáků, je od KLDR vzdálen 3400 kilometrů. Raketa uletěla 3700 kilometrů. "Palebná vzdálenost tohoto testu je významná, protože Severní Korea ukázala, že by svou střelou mohla zasáhnout Guam," uvedl v prohlášení mezinárodní Svaz znepokojených vědců (UCS).

Podle analytiků citovaných agenturou AP dnes Severní Korea s největší pravděpodobností testovala raketu středního doletu Hwasong-12, tedy stejnou střelu jako 29. srpna. Odpal byl také proveden ze stejného místa - z mezinárodního letiště ve čtvrti Sunan na severním okraji hlavního města Pchjongjangu. V srpnu raketa urazila přibližně 2700 kilometrů a dosáhla maximální výšky kolem 550 kilometrů.

Počátkem srpna jeden ze severokorejských generálů podrobně popsal možný útok na ostrov Guam ležící ze všech amerických území nejblíže Korejskému poloostrovu. Čtyři rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu. Na tomto malém ostrůvku žije asi 160.000 obyvatel.

Pchjongjang zpočátku pokusně odpaloval rakety středního doletu Hwasong-12 a mezikontinentální raketu Hwasong-14 do velkých výšek, aby omezil jejich dosah a vyhnul se přeletům nad sousedními zeměmi. Při posledních dvou zkouškách byly ale úhly odpalu podstatně ostřejší. Podle expertů lze předpokládat, že Severní Korea bude nyní při svých testech zkoušet, zda hlavice raket přečkají drsné podmínky návratu do atmosféry a náležitě explodují.

Jihokorejští vojenští odborníci tvrdí, že Severokorejci zatím neovládají technologii potřebnou pro chránění nálože během návratu do atmosféry. Bez ochranných prvků náklad nevydrží žár a vibrace provázející sestup rakety. Pro vývoj mezikontinentální střely je zvládnutí technologie návratu klíčové.

"Je to největší vzdálenost, do které kdy severokorejská balistická raketa doletěla," uvedl k dnešnímu testu na twitteru Joseph Dempsey z Mezinárodního ústavu pro strategická studia (IISS). "To jasně ukazuje, že KLDR má dostatečný dosah - nikoli však nutně přesnost - pro realizaci svého projektu Guam," dodal.