Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbuch v Londýně: Ohnivá koule letěla po vagonu. Vlak po explozi prohlížejí experti

Londýn
Londýn
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Prázdný vlak londýnského metra zasažený dnešní explozí zůstává ve vylidněné povrchové stanici Parsons Green na jihozápadě Londýna. Soupravu prohledávají experti. České ministerstvo zahraničí doporučilo českým občanům v Londýně, aby se vyhnuli oblasti Fulham a na trase metra District Line úseku mezi stanicemi Edgaware Road a Wimbledon.

Policisté vyslýchají svědky incidentu, který úřady označily za teroristický čin. Na sociálních sítích se mezitím objevily videonahrávky zachycující zvědavce, jak si krátce po explozi uvnitř vagonu prohlížejí dýmající zavazadlo.

Taška podle dosavadního vyšetřování obsahovala improvizovanou nálož, která ale zcela nevybuchla, což patrně zabránilo většímu krveprolití. Policie hovoří o 18 hospitalizovaných, nikdo ale není v ohrožení života.

Sociální sítě zaplavila pohnutá líčení útoku. "Ohnivá koule letěla po vagonu a my jsme jen vyskočili z otevřených dveří," napsal jeden z cestujících na twitteru. Někteří z cestujících tvrdí, že krátce po explozi cítili ve vagonu zápach jakési chemikálie.

Do oblasti okamžitě zamířily početné skupiny záchranářů a policistů včetně příslušníků protiteroristického oddílu a agentů tajné služby. Nad místem exploze se vznášely vrtulníky a po stopách pátrali mimo jiné policisté se psy.  V nemocnici se ocitlo 18 lidí, ale nikdo není v ohrožení života.

Šéf policejní protiteroristické jednotky Mark Rowley na krátké tiskové konferenci obyvatele Londýna vyzval, aby byli bdělí a aby zachovali klid. Zároveň požádal očité svědky, aby policii poskytli informace, ať už ve formě přímého svědectví či v podobě videonahrávek a fotografií z místa činu. Řada takových záběrů se již objevila na sociálních sítích.

Londýnský starosta Sadiq Khan podle agentury Reuters oznámil, že metropolitní policie posílí svou přítomnost v dopravních prostředcích i na klíčových místech hlavního města.

Témata:  výbuch v londýnském metru Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy