Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR testovala vodíkovou bombu, může způsobit naprostou zkázu, uvádí Američané

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Washington - Americká armáda od čtvrtka bere jako realitu variantu, že Severní Korea provedla 3. září výbuch vodíkové bomby. Síla šestého a doposud nejsilnějšího jaderného testu KLDR se odhaduje na 250 kilotun trinitrotoluenu (TNT), což je šestnáctkrát víc než síla pumy svržené na Hirošimu.

"Předpokládám, že to byla vodíková bomba. Jakožto vojenský důstojník musím toto rozhodnutí učinit," řekl agentuře Reuters generál John Hyten, šéf amerického strategického velitelství Stratcom.

"Nejsem jaderný fyzik, takže vám neřeknu, jak přesně se to odehrálo... Mohu ale říct, že rozsah toho, co jsme pozorovali mi naznačuje, že šlo o vodíkovou bombu a podle toho musíme společně s našimi spojenci hledat správnou odpověď," vysvětlil Hyten.

Exploze vyvolala otřesy o síle 6,3 stupně Richterovy škály a jihokorejští vědci v jejím důsledku odhalili ve vzduchu, vodě a půdě stopové množství radioaktivního xenonu. Ze vzorků ale nelze poznat, jaký druh bomby KLDR testovala.

"Naprostá zkáza a škody, které můžete s takovou zbraní napáchat, nás velmi znepokojují," řekl Hyten, který dohlíží na jaderný arzenál Spojených států. Podle něj však komunistický režim stále neprokázal, že má spolehlivou balistickou střelu, která by mohla jadernou hlavici nést.

Témata:  vodíková bomba severokorejské zbraně Severní Korea USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy