reklama

Svědci vypověděli, že po výbuchu se lidé začali tlačit a že někteří byli dokonce pošlapáni. „Byli zraněni při hromadném útěku, když se pokoušeli uniknout a skrýt se před výbuchem v londýnském podzemí," cituje The Independent jednoho z očitých svědků.

Ten dodal, že větší část lidí byla zraněna ve chvíli, kdy se panikařící dav pokoušel utéct. „Tlačili se a šlapali po sobě,“ uvádí. Mnoho lidí totiž běželo po výbuchu ke stejných dveřích a nakonec po sobě začali navzájem dupat.

„Četl jsem své poznáky a poslouchal hudbu a najednou celý svět vybuchl a srazil mě na zem," popisuje Richard Aylmer-Hall, mediální konzultant, který byl v metru v době útoku. „Byl jsem v metru, zrovna jsme zastavili na Parsons Green, byl jsem na cestě z Wimbledonu směrem k Paddingtonu. A najednou vypukla panika, spousta lidí křičela a kvílela.“

„Byla tam žena, která říkala, že viděla tašku, záblesk a třesk. Viděl jsem plačící ženy, byla tam spousta křiku a pláče, na schodech byla tlačenice, jak se lidé pokoušeli dostat na ulici. Někteří lidé se potlačili a šlapali na sebe. Viděl jsem dvě ženy, které byli u sanitky ošetřovány,“ popisuje Aylmer-Hall. „Nemyslím si, že ono zařízení nebo cokoliv to bylo, skutečně někomu ublížilo,“ dodal.

Záchranné složky uvedly, že celkem bylo zraněno 22 osob, 18 odvezly sanitky, další čtyři lidé doradili do nemocnic sami. Svědci také popsali, že viděli alespoň jednoho cestujícího s poraněním na obličeji.

Cestující Peter Crowley uvedl, že seděl ve voze, když se nad jeho hlavou objevila „opravdu horká intenzivní ohnivá koule. „někteří lidé na tom byli mnohem hůře než já,“ doplnil.

Sedmadvacetileté Emma Stevieová byla také ve voze metra, když došlo k výbuchu. Pro BBC popisuje, že ji strhl dav pokoušející se uprchnout ven a že ji narazil na schody. „Chytila jsem se zábradlí a schoulila se do pozice plodu. Pode mnou byla těhotná žena, takže jsem se ji hlavně snažila nerozmáčknout. Viděla jsem ubohého malého chlapce s rozbitou hlavou a další zranění. Bylo to strašné,“ říká otřesená cestující. I ona se domnívá, že při tlačenici vznikla vážnější zranění než při samotném výbuchu.