Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den po útoku: Stanice londýnského metra je opět otevřená, New York posiluje bezpečnost

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn/New York - V Londýně byla opět otevřena stanice metra Parsons Green, kde došlo v pátek k teroristickému útoku. Zraněno při něm bylo 29 osob. Policie po atentátníkovi nadále pátrá. Na teror v britské metropoli reaguje newyorská podzemní dráha.

Británie v pátek večer zvýšila stupeň ohrožení terorismem na nejvyšší úroveň, což znamená, že v zemi aktuálně hrozí teroristický útok. K odpovědnosti za explozi v metru se přihlásil Islámský stát (IS).

Britská policie požádala o pomoc při zajišťování bezpečnosti armádu a po celé zemi bude za tímto účelem rozmístěno asi 1000 vojáků.

Postižená trasa metra District Line obnovila provoz již v pátek večer, i když zpočátku měly spoje zpoždění. Stanice Parsons Green ale zůstávala uzavřena kvůli pokračujícímu vyšetřování. Po půlnoci District Line na twitteru oznámila, že stanice byla pro cestující již otevřena.

Metropolitní dopravní podnik (MTA), který provozuje veřejnou dopravu ve velké části New Yorku, uvedl, že podrobně sleduje vyšetřování výbuchu v londýnském metru. Rozšíří kontrolu zavazadel a posílí policejní hlídky na některých trasách.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo v prohlášení uvedl, že nařídil úřadům, aby zpřísnily bezpečnostní opatření na letištích, na mostech, v tunelech a na dalších citlivých místech.

Newyorská policie NYPD je v kontaktu s londýnskými bezpečnostními představiteli a posílila svou přítomnost ve veřejné dopravě. Mezi posilami jsou i těžkooděnci či policejní psi. Podobná opatření přijala také policie v Los Angeles na opačném konci Spojených států.

Témata:  výbuch v londýnském metru New York Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy