Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová se v knize pustila do Putina. A Kreml ji obratem poslal vzkaz

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington/Moskva – Bývalá první dáma a někdejší kandidátka do Bílého domu Hillary Clintonová před několika dny vydala knihu What Happened (Co se stalo). V ní demokratická politička hledá příčiny své volební porážky. Ke knize se už vyjádřil také Kreml.

Někdejší první dáma a ministryně zahraničí klade vinu sama sobě, se zjevnou snahou o nadhled se však pouští i do kritiky svého soupeře Donalda Trumpa. Závěrečnou pasáž knihy věnovala svému pohledu na vliv Ruska.

„Nikdy jsem si nepředstavovala, že by měl odvahu spustit masivní tajný útok proti naší vlastní demokracii pod našimi nosy - a že mu to projde,“ rýpla si Clintonová do ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ten jí obratem odpověděl tím, že necítí žádnou touhu tuto knihu číst. Slova Kremlu cituje server The Independent. Mluvčí Putina posléze potvrdil, že ruský prezident knihu číst nebude. Clintonová také tvrdí, že Putin má proti ní vede vendetu. To ale Peskov popřel, podle něj to prostě není pravda.

Údajný ruský zásah do voleb prezidentských voleb v loňském roce zhoršil vztahy mezi oběma zeměmi. Zpravodajská komunita v USA se domnívá, že Kreml podpořil hackerskou kampaň proti Demokratické straně. Objevila se také obvinění, že ruští agenti spolupracovali s lidmi z kampaně Donalda Trumpa proti Clintonové. Vyšetřování těchto obvinění se věnuje specializovaný prokurátor Robert Mueller. Putin obě obvinění již dříve popřel.

Clintonová v knize také vyjádřila své zklamání, že nemůže čelit Putinovi z Bílého domu. „Neexistuje nic, na co jsem se těšila víc, než že bych ukázala Putinovi, že jeho úsilí ovlivnit naše volby a nainstalovat jeho přátelskou loutku se nezdařilo," posteskla si Clintonová. 

„Nyní, když se k nám Rusové nabourali a zjistili, jak chabá je naše obrana, budou v tom pokračovat," napsala demokratická politička, podle níž cílí ruské snahy na oslabení či úplné zničení západní demokracie.

Témata:  Hillary Clintonová Vladimír Putin USA Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy