Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté jsou v pasti: Syrská armáda přerušila zásobování IS ve městě Dajr az-Zaur

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Islámský stát (IS) utržil v Sýrii další porážku. Jednotky syrské armády při postupu ve městě Dajr az-Zaur na východě země přerušily džihádistům hlavní zásobovací trasu. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) mají ozbrojenci z hnutí IS pod kontrolou asi třetinu města.

Asadovi vojáci ovládli čtvrť Džafra na západním břehu řeky Eufrat. Bojovníci IS "nemají jinou možnost, než se dostat přes Eufrat na východní břeh a uprchnout směrem do pouště, nebo směrem na města Majádín nebo Búkamál," citovala agentura Reuters nejmenovaného představitele syrské armády.

Vládní jednotky, podporované ruským letectvem a skupinami napojenými na Írán, tento měsíc vstoupily do města Dajr az-Zaur, když předtím zlomily odpor bojovníků IS u nedaleké letecké základny. Bojovníci IS nad ní měli kontrolu asi tři roky.

O situaci v Sýrii spolu po telefonu mluvili ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký protějšek Rex Tillerson.

Provincie Dajr az-Zaur, která sousedí s Irákem, je poslední baštou IS v Sýrii. Proti IS tam útočí jak syrská armáda se svými spojenci, tak Syrské demokratické síly (SDF), což jsou arabsko-kurdské milice, které ze vzduchu podporují Američané. Zástupci SDF v sobotu uvedli, že na jejich bojovníky zaútočila ruská a syrská letadla. Moskva svou odpovědnost za útok ale popřela. Není jasné, zda i o tomto incidentu během dnešního telefonátu týkajícího se bojů v Sýrii hovořil Lavrov s Tillersonem.

Témata:  Sýrie Islámský stát ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy