Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expert promluvil: Rusové o svém cvičení Západ 2017 lžou a porušují dohody

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Evropa by se podle slovenského analytika Tomáše Valáška měla vážně obávat vojenského cvičení Rusů, které právě probíhá pod označením Západ 2017. Řekl to v rozhovoru pro server Politico. Rusové prý porušují dohody tím, že na své cvičení nepřizvali mezinárodní pozorovatele, což má být varovným znamením právě pro Evropu.

Podle bývalého slovenského velvyslance při NATO Tomáše Valáška Rusko "naprosto lže o velikosti a typu" cvičení, které probíhá v Bělorusku pod názvem Západ. Uvedl to v rozhovoru pro zahraniční server Politico. Valášek v současnosti šéfuje think tanku Carnegie Europe. 

Valášek se obává, že Moskva využívá cvičení jako jakýsi odrazový můstek k napadení sousedních států. Rusko navíc dle jeho slov nedodržuje ducha Vídeňského dokumentu - mezinárodní dohody, podle které mají národy poskytnout podrobnosti o velkých vojenských cvičeních a umožnit jim, aby na ně vyslaly své pozorovatele. 

"Skutečnost, že Rusové tento dokument skutečně neuplatňují, by nás měla znepokojovat," domnívá se Valášek. "V budoucnu může nastat situace, kdy budeme chtít podobné cvičení, až bude napětí mezi východem a západem mnohem vyšší než dnes, řádně monitorovat," míní s tím, že když už v tomto případě došlo k porušení dokumentu, o něčem to vypovídá.

"Západní země mají  teď pocit, že potřebují reagovat na situaci vlastním cvičením a to je přesně způsob, jak dochází k "nehodám," řekl Valášek. 

NATO obvinilo Moskvu z nedostatku zpráv o počtu vojáků zapojených do cvičení, která se konají v Rusku a Bělorusku, a je tedy otázka, zda počet vojáků není vyšší než 13 tisíc, což by podle vídeňského dokumentu vyžadovalo pozvání mezinárodních pozorovatelů. NATO uvedlo, že po na pozvánku Běloruska během cvičení vyšle dva odborníky na "dny mezinárodních pozorovatelů", ale vyslání dvou lidí zároveň nepovažuje za skutečné sledování.

Ruský velvyslanec při NATO Alexandr Grushko v červenci pro server Politico obvinil Západ ze strachu, který má ohledně ruského cvičení. Dodal, že právě NATO zvýšilo napětí tím, že zvýšilo svou přítomnost ve východní Evropě. Řekl, že Rusko pravidelně vyzývalo novináře a další pozorovatele, aby sledovali cvičení i aktivní vojenské operace, jako například ty v Sýrii.

Při pohledu na úsilí EU o posílení obranné spolupráce mezi svými členy je podle Valáška patrné, že Brusel svou hru zostřil. "V obranné politice je stále více obsahu," myslí si. "A to říkám z pozice někoho, kdo obranné záležitosti  pozoruje, sleduje a píše o nich téměř dvě desetiletí," dodal. 

Valášek uvedl, že klíčovým posunem je to, že EU - prostřednictvím Evropského obranného fondu - nyní nabízí významné finanční pobídky pro země, které společně nakupují vojenský hardware. 

Témata:  Ruská armáda politici Slovensko Rusko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy