Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda pokračuje v postupu proti Islámskému státu

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Syrské vládní síly dnes překročily řeku Eufrat a pokračují v postupu, který by jim měl umožnit zcela obklíčit bojovníky teroristické organizace Islámský stát (IS) ve městě Dajr az-Zaur.

Islamisté jsou v Dajr az-Zauru již sevřeni ze severu, západu a jihu. Tím, že se syrské armádě a jejím spojencům podařilo překročit Eufrat, která tvoří východní hranici správního střediska stejnojmenné provincie, se kruh obklíčení pomalu uzavírá.

"Úderné oddíly syrské armády vytlačily bojovníky IS z řady vesnic na východním břehu Eufratu a pokračují v postupu východním směrem, čímž rozšiřují nástupní prostor (pro útok)," uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení k vývoji na této východosyrské frontě.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), citované agenturou AFP, je pro džihádisty únik přes Eufrat velmi obtížný kvůli ruským a syrským bojovým letounům, které útočí na každého, kdo se pokusí přes řeku dostat. SOHR rovněž uvedl, že k úplnému obklíčení oddílů IS v Dajr az-Zauru musí režim ještě dobýt několik vesnic východně od Eufratu.

AFP rovněž poznamenala, že překročením Eufratu se syrská armáda přiblížila k zóně, kde operují Syrské demokratické síly (SDF), což jsou arabsko-kurdské milice, které ze vzduchu podporují Američané.

Témata:  Syrská krize Sýrie Armáda Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy