Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie chce pro podezření z extremismu vyhostit 40 tisíc Rohingů

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Indická vláda chce ze země deportovat muslimské Rohingy, jichž v Indii žije téměř 40.000 a kteří sem přicházejí v důsledku etnického násilí v domovské Barmě.

Vláda tvrdí, že představují riziko pro národní bezpečnost, a dnes uvedla, že má důkazy o extremistické činnosti zástupců muslimské menšiny, napsala agentura AP. Indický nejvyšší soud se v těchto dnech zabývá žádostí dvou Rohingů o zvrácení rozhodnutí vlády.

"Soud se nemá co plést do rozhodování o této záležitosti," uvádí vládní prohlášení. Dillí má za to, že otázka budoucnosti rohingských uprchlíků je čistě v kompetenci vlády. Ta v srpnu oznámila, že nařídila vládám jednotlivých svazových států identifikovat a deportovat nelegální migranty, včetně Rohingů.

Asi 16.500 z téměř 40.000 Rohingů v Indii registruje Organizace spojených národů jako uprchlíky, Indie však chce vyhostit i ty. "Je zřejmé, že jde o případ náboženské diskriminace a o pokus podnítit protimuslimské cítění," řekl dnes nejvyššímu soudu Prašant Bhušan, právník dvou Rohingů, kteří napadli opatření vlády.

Státní zástupce Tušar Mehta soudu řekl, že vláda při dalším slyšení plánovaném na 3. října předloží důkazy o napojení Rohingů na islamistické skupiny, včetně záznamů o nezákonných finančních operacích. Indické zpravodajské služby podle státních zástupců podezírají rohingské duchovní vůdce ze spolupráce s pákistánskými ozbrojenci.

Témata:  Indie Rohingové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy