Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné dotace pro Babiše? Europarlament čeká hlasování, které se týká i Čechů

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha/Brusel - Evropský parlament čeká hlasování o zprávě o odpovědnosti, transparentnosti a integritě v orgánech EU. Tato zpráva vyzývá ke změně pravidel lobbování, definice střetu zájmů v rámci Evropského parlamentu, zvýšení transparentnosti v rámci evropských institucí, orgánů, úřadů a agentur.

V textu zprávy europoslanci vyzývají Komisi, aby „do veškerých budoucích zákonů EU týkajících se plateb začlenila ustanovení o tom, že podniky, jejichž majitelem je úřední osoba v členském státě EU a ve třetích zemích, nemohou požádat o finanční prostředky EU ani takové prostředky obdržet.“

Jak poukazuje TOP 09, jde o „přímou reakci na situaci v České republice, kdy donedávna majitel největšího soukromého příjemce evropských dotací aspiruje na politickou funkci po volbách“.

„Střet zájmů u Andreje Babiše vnímají mnozí europoslanci mimořádně negativně, neboť se v cele kauze jedná o peníze Evropské unie. Pokud EU vykročí cestou, kdy politici na všech úrovních nebudou moci čerpat evropské dotace, pak to bude jedině dobře pro evropské daňové poplatníky a odstraní se tak potenciální nebezpečí střetu zájmů,“ uvádí europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil, který působí ve Výboru pro ústavní záležitosti.

Témata:  Andrej Babiš EU dotace TOP 09 Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy