reklama

„Analytici říkají, že někteří z jeho oponentů si ohledně jejich vyhlídek ve volbách, které se mají konat v březnu, nedělají žádné iluze. Scénář jasně hovoří pro Putina. Lidé proti němu kandidují, ale nikdo z nich nevěří, že dokáže Putina porazit,“ vysvětluje Olga Olikerová, ředitelka programu Ruska a Eurasie v Centru pro strategická a mezinárodní studia. „Vědí, že volby nemohou vyhrát, ale mohou ukázat svoji existenci a plánovat budoucnost, kdy bude možné volby vyhrát.“

Asi nejvíce viditelný je v tomto směru hlasitý kritik Kremlu, právník, aktivista a protikorupční bloger Alexej Navalnyj. Ten byl nedávno shledán vinným ze zpronevěry. Soud mu tímto verdiktem sebral možnost v nadcházejících volbách kandidovat. Navalnyj sice v prosinci oznámil svou kandidaturu, ale ruská volební komise mu nedovolí se voleb účastnit, protože se dopustil "vážného zločinu", a proto není způsobilý kandidovat na prezidenta.

I když aktivista ve státní televizi nedostává příliš prostoru oslovuje lidi především díky svému blogu, kanálu na YouTube, kde jej sleduje asi 1,5 milionu lidí, a twitteru, kde má více než 2 miliony followerů. Mark Galeotti, výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů v Praze, říká, že Kreml možná zpočátku uvažoval o možnosti povolit Navalnému kandidaturu, ale nakonec dospěl k závěru, že je „příliš nebezpečný". „Dát mu takovou formu národní platformy, která by mu umožnila stát se registrovaným kandidátem, to bylo považováno za příliš riskantní," tvrdí Galeotti.

Už v roce 2013, když byl Navalny obviněn z zpronevěry, Bílý dům uvedl, že je „hluboce zklamaný a znepokojený" tímto politicky motivovaným rozhodnutím. „Tvrdý trest pro Navalného je posledním příkladem znepokojivého trendu zaměřeného na potlačení nesouhlasu v občanské společnosti v Rusku," řekl tehdy mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Podle Galeottiho se ale Navalnyj dívá „za rok 2018“ snaží se dál rozvíjet svou značku. Opoziční politik také zvyšuje své protikorupční úsilí. „Korupce je absolutní achillovou patou [Putinovy] vlády," řekl Galeotti. „Každý o tom ví a nikomu se to nelíbí. Jedná se o jednu z mála otázek, která může lidi sjednotit. Ale doposud to s tímto tématem bylo jako s ruským počasím – tedy tak, že je třeba to vydržet, než že by se dalo změnit". Navalnyj však podle experta chce přesvědčit Rusy, že „je možné, že s tím něco dělat“. „Ale to je dlouhá hra,“ dodal .

Putin zůstává velmi oblíbený. Jeden průzkum provedený ruskou nevládní výzkumnou organizací zjistil, že 66 procent respondentů chce, aby Putin zůstal prezidentem i po volbách v roce 2018. Jeho podporu, která činí 83 procent, by mu mohl závidět kdejaký západní vůdce. Od jara 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo krvavé proruské povstání na východní Ukrajině, se jeho podpora pohybuje stabilně nad 80 procenty.

Analytici však dlouho tato čísla zpochybňují. Studie ukazují, že v autoritářských státech může být popularita vůdců nadhodnocena o 5 až 20 procent, protože mnozí respondenti prostě dávají odpovědi, které se od nich očekávají. Výzkumníci si často stěžují, že s nimi celá řada lidí prostě odmítá mluvit, což ve výsledku znamená, že nikdo, ani Kreml, neví, co si mnoho Rusů skutečně myslí o vládě, píše americký server.

Čtyřiašedesátiletý Putin ještě oficiálně neoznámil svou kandidaturu, ale experti naznačují, že tak již brzy učiní. „To nejsou skutečné volby," řekl Galeotti a dodal, že nikdo nepochybuje, že Putin v březnu bude kandidovat.

Mathieu Boulegue, z londýnského think-tanku Chatham House, řekl, že Putinoci voliči jsou „ztracený případ“. Ale dodává, že je „možné apelovat na mladší voliče - ty, kteří necítí, že se v Putinově Rusku politicky poznávají“. Je to všechno o mobilizaci sil v určitém okamžiku. Ale teď není pro ně ten správný okamžik,“ uznává.

Galleotti uvádí, že seznam kandidátů proti Putinovi pravděpodobně bude zahrnovat „obvyklé podezřelé" jako je ultranacionalista Vladimír Žirinovský z Liberálně-demokratickéstrany Ruska, Sergej Mironov ze strany Spravedlivé Rusko a Gennadij Zjuganov, předseda Ústředního výboru Komunistické strany Ruské federace, Druhý jmenovaný ve volbách v roce 2012 získal 17,2 procenta hlasů.

Galeotti také předpověděl, že pro několik potenciálních nástupců Putina budou volby jako jakýsi test, který ověří jejich šanci na budoucí úspěch. „Právě teď však není nikdo, koho by Putin viděl jako potenciálního nástupce," řekl.

Boulegue pak očekává, že Putin zůstane na poli ruské politiky hodně dlouho. „Ať už jako poradce někoho jiného, tím, že bude kontrolovat ruskou politiku ze stínů, nebo zůstane v centru pozornosti díky tomu, že se stane premiérem a změní ústavu, aby měl jako premiér veškerou moc," řekl.