Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle HRW lehlo popelem 200 rohingských vesnic, Su Ťij hází vinu na oběti, varují aktivisté

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Neipyijto - Podle organizace Human Rights Watch (HRW) bylo na území Barmy v posledních týdnech vypáleno přes 200 rohingských vesnic. Mají to dokazovat satelitní snímky. OSN označuje dění v Barmě za "učebnicový příklad etnické čistky", což tamní špičky odmítají.

Do Bangladéše z Arakanského státu na západě Barmy za necelý měsíc uprchlo již 421.000 Rohingů.

Společně s Amnesty International (AI) dnes zástupci HRW kritizovaly barmskou vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij po jejím projevu o hromadném útěku Rohingů. "Do Aun Schan Su Ťij dnes potvrdila, že ona a její vláda stále ukrývají hlavy do písku před hrůzami, které se dějí v Arakanském státě. Místy nebyl její projev nic víc než směs nepravd a házení viny na oběti," řekl po projevu barmské vůdkyně ředitel AI pro Jihovýchodní Asii a Oceánii James Gomez.

Web deníku The Guardian uvádí, že čerstvé satelitní snímky AI potvrzují pravdivost reportáže z počátku měsíce o zničení vesnice Tula Toli. Místní obyvatelé novinářům v Bangladéši řekli, že na jejich obydlí zaútočili vojáci na konci srpna, zabili desítky lidí, zbylé vyhnali a následně osadu vypálili.

Zasaženou oblast se o víkendu podařilo zachytit na satelitních fotografiích, když se po dlouhé době na chvíli rozestoupila monzunová mračna. Je z nich patrné, že vesnice byla nedávno zničena. Fotografie navíc potvrzují výpovědi o tom, že útok zasáhl pouze část obce, ve které žili Rohingové a naopak nedotčena zůstala obydlí buddhistů.

Témata:  Barma Human Rights Watch AI (Amnesty International) Aun Schan SuŤij

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.