Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn zastavil kvůli násilí na Rohinzích finanční pomoc barmské armádě

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn/Rangún - Britská vláda zastavila finanční pomoc barmské armádě kvůli pokračujícímu násilí v zemi. Reagovala útěk více než 400.000 převážně muslimských Rohingů.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn již dříve uvedl, že operace barmských bezpečnostních sil v Arakanském státě vypadají jako učebnicový příklad etnické čistky.

Jak napsal zpravodajský server BBC News, britské ministerstvo obrany nebude barmské armádě poskytovat finanční pomoc ve výši 300.000 liber ročně (asi 8,8 milionu korun), dokud se nynější situace nevyřeší. Tato částka sloužila k financování vzdělávacích kurzů barmské armády.

"Ve světle pokračujícího násilí a vzhledem k našim hlubokým obavám z porušování lidských práv jsme se rozhodli zastavit vzdělávací kurzy poskytované barmské armádě, dokud se nenajde přijatelné řešení nynější situace," uvedl mluvčí ministerstva.

Barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij v úterý poprvé promluvila k národu v souvislosti s uprchlickou krizí na hranicích s Bangladéšem. V televizním projevu odsoudila jakékoli porušování lidských práv a řekla, že její vláda je připravena začít s prověřováním rohingských uprchlíků, aby se mohli vrátit. Tento návrat však bude zřejmě velmi problematický, neboť Barma Rohingy považuje za nelegální přistěhovalce a neumožňuje jim získat občanství. Su Ťij také nijak nekomentovala armádní operace v problematickém Arakanském státě, které k uprchlické vlně vedly.

Su Ťij za své polovičaté prohlášení sklidila kritiku od mezinárodního společenství včetně generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který uvedl, že Su Ťij má "poslední šanci" zastavit armádní ofenzivu. Barmská vůdkyně odmítla tvrzení, že by byla "příliš měkká" na armádu, a prohlásila, že jejím cílem je národní usmíření.

Témata:  Velká Británie Barma Rohingové

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy