Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová obviněna za vzestup strany AfD

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Za vzestup pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) může kancléřka Angela Merkelová. V rozhovoru s deníkem Welt am Sonntag to řekl bavorský premiér Horst Seehofer.

"AfD s těmito výsledky (v průzkumech preferencí) je produktem posledních měsíců," řekl Seehofer. V polovině loňského roku se AfD v průzkumech veřejného mínění pohybovala pod hranicí pěti procent potřebných pro vstup do Spolkového sněmu. Nejnovější páteční anketa jí ale přisuzuje už 13 procent a ve východní části Německa se její preference pohybují dokonce kolem 20 procent.

"Důvody tkví v chybné přistěhovalecké politice spolkové vlády v září loňského roku a dalším postupu v této věci," řekl bavorský premiér a předseda Křesťanskosociální unie (CSU), kterou ve spolkové vládě v Berlíně zastupují tři ministři.

Kancléřka Merkelová se loni v září rozhodla otevřít hranice pro uprchlíky, kteří na své cestě z Blízkého východu po takzvané balkánské stezce uvázli v Maďarsku. Rozhodnutí narazilo na odpor v konzervativním křídle její vlastní strany i v sesterské Seehoferově CSU.

Kriticky vidí bavorský premiér také dohodu, kterou Evropská unie v březnu za výrazného přispění kancléřky Merkelové uzavřela s Tureckem. "Nejsme proti rozhovorům s Tureckem, ale myslím, že je nebezpečné, abychom se stali na Ankaře závislí," uvedl. Dohoda umožňuje za určitých podmínek vracet migranty přicházející z Turecka do Řecka.

Témata:  Angela Merkelová Horst Seehofer

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy