Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Balkánská trasa ještě není zavřená, uprchlíci nově míří i přes Slovensko

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň - Na balkánské trase vznikají nové cesty. Stále více převáděčů se podle rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila pokouší dostat uprchlíky přes Slovensko dále na sever Evropy. Policie a armáda nyní začaly provádět skryté kontroly v rakousko-slovenském pohraničí.

"Podle našich poznatků vznikají v poslední době na Balkáně nové převáděčské trasy poté, co Maďarsko a Makedonie výrazně zpřísnily ochranu vnějších hranic EU," řekl rakouský ministr.

"Pozorujeme, že mnoho uprchlíků, kteří dnes přicházejí například z Řecka a Srbska, se pokouší přesouvat po slovenské trase dále na sever. Volí cestu přes Rumunsko nebo Bulharsko," popsal situaci Doskozil.

Balkánská trasa jako taková je podle něj nadále prostupná a oblíbená. Letos se do Rakouska dostalo zhruba 8000 ze zhruba 12.000 žadatelů o azyl právě přes Balkán.

Doskozil v rozhovoru pro německý deník Die Welt vyjádřil naději, že i země jako Polsko a Maďarsko budou uprchlíky přebírat.  Jako jedno z nutných opatření Doskozil jmenoval zřizování center pro přijímání uprchlíků v Africe (hotspotů), v nichž by se rozhodovalo o migrantech, kteří by mířili do EU. Podle Doskozila však nyní nelze tato centra budovat v Libyi, jak se zvažovalo, kvůli tamní nestabilní situaci. "Ale Mali nebo Niger by byly vhodnými místy," domnívá se Doskozil.

Témata:  uprchlíci Rakousko Slovensko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy