reklama

"Novela ve velké míře zjednodušila vyhlašování osobních bankrotů," uvedla analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Za prvních osm měsíců letošního roku vyhlásilo bankrot 2390 Slováků, za celý minulý rok přitom vstoupilo do bankrotu jen 841 lidí.

Dlužníci z řad občanů, kteří se chtějí zbavit závazků, na rozdíl od minulosti již nemusejí vlastnit majetek, aby mohli žádat soud o osobní bankrot. Nově také odpadlo zkušební období, během kterého dlužník po prodeji jeho majetku musel věřitelům ještě odvádět část ze svých příjmů.

Výsledkem osobního bankrotu, který lze vyhlásit jednou za deset let, je smazání všech dluhů s výjimkou vybraných závazků, jako například výživné či dluhů krytých záložním právem.

Slováci si podle nových pravidel mohou vybrat ze dvou možností osobního bankrotu. Jedna z nich je konkurs, v jehož rámci je prodán dlužníkův majetek výměnou za smazání dluhů. Druhá možnost počítá s ponecháním majetku dlužníkovi, který část svých závazků musí uhradit podle splátkového kalendáře.