Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blízkovýchodní milice prý pálí na syrskou armádu, Rusko chce odvetu

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek/Moskva - Syrští povstalci podporovaní USA v provincii Dajr az-Zaur zřejmě ostřelovali Asadovy vládní jednotky. Moskva varovala Washington, že podnikne patřičné kroky, pokud se budou podobné incidenty opakovat.

Varování je podle agentury AFP obsaženo v dnešním prohlášení ruské armády, která v syrské občanské válce podporuje režim prezidenta Bašára Asada.

"Syrské vládní síly se dvakrát stály terčem dělostřeleckých útoků, které přicházely z východního břehu řeky Eufrat, kde bojují arabsko-kurdské síly (SDF) a speciální jednotky Spojených států," uvedl generál ruské armády Igor Konačenkov a zdůraznil, že jakékoliv další útoky SDF na syrskou armádu budou okamžitě zastaveny.

Moskva o tom prostřednictvím zprostředkovatele v Kataru prý informovala Washington. "Místa, odkud střelba přichází, budou okamžitě zasažena veškerou dostupnou vojenskou technikou," varoval ruský generál.

Velitel SDF v provincii Dajr az-Zaur Ahmad abú Chaula naopak v rozhovoru s agenturou AP uvedl, že jeho síly na syrské vládní jednotky nevystřelily. Rusko se podle něj snaží vyprovokovat spor. Jakoukoliv agresi ze strany syrské armády podporované Ruskem hodlá podle něj SDF opětovat. Jeho tvrzení, že arabsko-kurdské síly na syrskou armádu nestřílely, Chaula podpořil vysvětlením, že mezi Asadovou armádou a SDF jsou bojovníci IS, a dodal, že SDF v posledních dnech bojuje proti IS dále na východě v poušti, kde syrská armáda není.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii U.S. ARMY

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy