reklama

Abychom si mohli představit dalekosáhlé důsledky kvůli absenci ropy, musíme si uvědomit, k čemu všechno se ropa používá. Nejedná se pouze o pohonné hmoty, že lidi nemůžou jezdit auty bude ten nejmenší problém. Spojené státy mají třeba zásoby fosilních paliv na měsíc, podle Správy státních hmotných rezerv (SSHR) by Česká republika vydržela tři měsíce.

Podle SSHR má stát připravený nouzový plán pro případ podobné krize, v první fázi by došlo k okamžitému silnému omezení využívání osobních automobilů, zastavit se musí i civilní letecká doprava. Po nějaké době se limity dotknou i kamionové a lodní přepravy, které převáží miliony tun zboží včetně jídla. Jenže to jsme stále jen na vrcholku všech problémů.

Současné zemědělství je závislé na umělých hnojivech, které je vyráběné za pomoci ropy a zemního plynu. Bez nich by planeta uživila kolem třetiny současné populace, hladomor by byl tak nevyhnutelný. Podle jedné studie se ročně spotřebuje na jídlo pro jednoho Američana až 1 500 litrů ropy. Kvůli nedostatku průmyslových hnojiv budeme muset používat hnojiva přírodní, jako je třeba dobytčí hnůj.

Zvířata se stanou cennou pracovní sílou, protože nebude dostatek ropy pro pohánění zemědělských strojů. Maso tak vymizí z našeho jídelníčku. Se zeleninou a ovocem to však taky nebude nijak slavné. Čerstvé výrobky budou nesmírně drahé a dovolit si budou moci jen ti nejbohatší. Zbytek lidstva bude muset přežívat na práškových, uměle vyrobených potravinách.

Města budou zamořená odpadky, nebudou k dispozici auta, která ulice uklidí. Zápach a šířící se infekce bude na denním pořádku. Pro představu – pouze město New York v současnosti ročně vyprodukuje 75 milionů tun odpadu, Praha 264 tisíc tun. Nastane i problém s výrobou elektřiny, na světě je ještě spousta elektráren, které zásobují domácnosti tepelným spalováním, fosilních paliv jako je třeba uhlí. Kdo a co uhlí vytěží a doveze na požadované místo, je ale otázka.

Lidstvo bude jen krůček od celospolečenské krize. Chudoba, hlad, kriminalita a rabování budou typické pro život přeživších. Světlou stránku to ale mít bude, čistý vzduch, lokální výroba potravin a místo parkovišť a asfaltu jen zarostlá pole, zavřené továrny a svět bez civilizačního hluku - žádná auta ani letadla. Takhle můžou v lepším případě vypadat post-apokalyptické scénáře.