Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron gratuloval Merkelové. Budeme pokračovat, raduje se

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Francie a Německo budou pokračovat ve spolupráci v zájmu obou zemí a Evropské unie. Uvedl to francouzský prezident Emmanuel Macron v oznámení, že blahopřál německé kancléřce Angele Merkelové k vítězství v nedělních parlamentních volbách.

"Volal jsem Angele Merkelové, abych ji poblahopřál. Budeme odhodlaně pokračovat v naší spolupráci, zásadní pro Evropu a naše země," uvedl šéf francouzského státu na twitteru.

Macron se ujal nejvyššího úřadu se slibem "oživit Evropu" v součinnosti s Německem po letech hospodářské a finanční krize a po šoku, jaký představovalo britské referendum o odchodu z EU.

Merkelové konzervativní unie CDU/CSU získala podle aktualizované prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD v nedělních volbách 33 procent hlasů, sociální demokracie (SPD) 20,7 procenta. Souboj o třetí místo vyhrála podle odhadu se 13 procenty Alternativa pro Německo, která bude podle mnohých první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu.

V parlamentu bude také Levice s devíti procenty a Zelení s 8,9 procenta. Po čtyřleté přestávce se do něj vrátí liberálové (FDP) se ziskem 10,6 procenta hlasů.

V čele vlády přes volební zemětřesení, jak o něm mluví média, zůstane nejspíš nadále kancléřka Merkelová, jejíž CDU/CSU bude i přes ztráty nejsilnější frakcí.

Témata:  volby v Německu Angela Merkelová Německo Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy